Veel mogelijk bij koopsompolis

Veel agrariërs hebben in het verleden koopsompolissen gestort. Fiscale voordelen waren vaak de belangrijkste reden. Wat kunt u doen als het kapitaal van de koopsom op de einddatum beschikbaar komt?

Jan HollewandHet advies aan deze klant is om te kiezen voor een uitgestelde lijfrente banksparen voor een periode van elf jaar totdat hij 63 jaar is. Banksparen heeft een hoger rendement dan een lijfrente bij een verzekeringsmaatschappij.
Door de keuze voor banksparen verliest de klant het oud regime, maar behoudt hij de mogelijkheid van een overbruggingslijfrente.
Ook zijn eigen bank had een offerte uitgebracht voor een lijfrente banksparen. Omdat hij een goed advies had gekregen wat hij kon doen met de lijfrente, heeft hij via internet de lijfrentes van diverse aanbieders vergeleken.
De klant koos voor een bekende maatschappij en heeft zelf de lijfrente via internet afgesloten. Het resultaat: een elf jaar uitgestelde lijfrente banksparen, een vaste rente van 3,1 procent en een eindkapitaal 50.000 euro als hij 63 jaar is. Door aanbieders te vergelijken ontvangt hij over elf jaar een lijfrente die 6.000 euro hoger is dan het eerste aanbod.

AOW-leeftijd

Als de klant op 63-jarige leeftijd een direct ingaande lijfrente wil tot 67 jaar (zijn AOW-leeftijd), dan kan hij niet kiezen voor lijfrente banksparen. Omdat er sprake is van overbrugging tot de AOW-leeftijd, moet hij de lijfrente via een verzekeringsmaatschappij afsluiten. Bij de huidige rentestand zal de lijfrente 12.600 euro bruto per jaar zijn gedurende een periode van vier jaar.

Van belang

Wat is voor u van belang als u een of meerdere lijfrentepolissen heeft?
• Bepaal eerst wat uw wensen zijn en wat u met de polis(sen) kunt en wilt.
• Vraag advies en bekijk samen uw totale persoonlijke financiële situatie.
• Om een goed besluit te nemen, is een financiële planning van uw inkomen en vermogen voor en na uw AOW-leeftijd belangrijk.
• Als het voor u duidelijk is welke uitgangspunten voor u belangrijk zijn, kunt u via internet aanbieders vergelijken en een nieuwe polis afsluiten. Vergelijken loont.
• Door banksparen vervalt het oude regime, maar behoudt u de mogelijkheid van overbrugging tot de AOW-leeftijd en u heeft een beter rendement.
• Wilt u een oud-regimelijfrente gebruiken voor bijvoorbeeld studerende kinderen die 18 jaar of ouder zijn, dan kunt u niet kiezen voor banksparen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer