Nationale faciliteit zoönose-onderzoek open

De nationale faciliteit voor infectieziekten die overdraagbaar zijn van dier op mens (zoönosen) in Lelystad is maandag door staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) officieel geopend.

Nationale+faciliteit+zo%C3%B6nose%2Donderzoek+open
© WUR

De dierfaciliteit bij het Centraal Veterinair Instituut (CVI), onderdeel van Wageningen UR, kent een uitermate hoog veiligheidsniveau.

De nieuwe dierfaciliteit maakt het mogelijk om onderzoek te doen naar zoönotische infectieziekten die veroorzaakt worden door bacteriën en virussen, zoals Q-koorts, vogelgriep en Rift Valley Fever.

Ontsnappen

De nieuwe faciliteit is daarom zodanig technisch beveiligd dat de buitenwereld optimaal beschermd is tegen het ontsnappen van bacteriën en virussen. Ook CVI-medewerkers zijn goed beschermd tegen de ziekteverwekkers.

De bestaande 'High Containment Unit' (HCU) huisvest de enige Nederlandse laboratorium- en dierfaciliteiten op het niveau ‘veterinair BioSafetyLevel 4’ (vBSL4) waar veilig gewerkt kan worden aan zeer besmettelijke dierziekten zoals mond-en-klauwzeer en varkenspest.

Preventie en bestrijding

De uitbreiding met de nieuwe dierfaciliteit heeft het veiligheidsniveau ‘humaan BSL3’, zodat ook onderzoek mogelijk is naar de preventie en bestrijding van infectieziekten die niet alleen voor dieren besmettelijk zijn, maar ook voor de mens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer