CDA: veiligheid gaat voor gaswinning

Veiligheid gaat voor het CDA voor de gaswinning. De partij wil dat de veiligheid van de Groningers voorop komt te staan. Er moet daarom minder gas worden gewonnen.

CDA%3A+veiligheid+gaat+voor+gaswinning
© cda

Het niveau van de gaswinning wordt als het aan het CDA ligt teruggebracht naar het laagste niveau dat vanuit leveringszekerheid haalbaar is. Dat niveau ligt rond de 30 miljard kubieke meter per jaar.

Dat hebben CDA-Tweede Kamerleden Sybrand Buma en Agnes Mulder gisteren gemeld bij een bezoek aan Groningen. Zij zijn van mening dat het kabinet de zorgen over de veiligheid in verband met de gaswinning onvoldoende serieus neemt.

Veiligheidrisico's

'Het kabinet kiest consequent voor een minimale aanpassing, terwijl de veiligheidsrisico's onvoldoende in beeld zijn', geven beide politici aan.

Het CDA is van mening dat minister Henk Kamp (EZ) uit voorzorg de productie moet terugbrengen. 'Zeker nu de risico’s niet helder zijn.'

Loppersum

De teruggang van de winning in Loppersum in 2014 toont dat dit wel degelijk effect heeft. 'Er waren in 2014 minder bevingen. Het Staatstoezicht op de Mijnen bevestigt dat', stelt CDA-lijsttrekker Patrick Brouns van CDA Groningen.

Daarnaast moet schade die er al is en misschien nog ontstaat volgens Brouns snel worden gerepareerd. 'Waar nodig moeten ook direct preventieve versterkingen worden aangebracht om schade te voorkomen.'

Achterstallig onderhoud

De NAM moet stoppen met zich verschuilen achter argumenten als ‘achterstallig onderhoud’ of de gedachte dat de bevingen niet de oorzaak zijn, verklaart Brouns. 'Het aan het lijntje houden van de Groningers moet stoppen. Het wordt tijd voor daadkracht.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer