Ontwikkelingsruimte voor Drentse boeren

Voor Drentse boeren gloort er licht aan het einde van de tunnel. Op diverse vlakken is er door LTO Noord ontwikkelingsruimte bedongen nadat de provincie het Ammoniakkader Drenthe afgelopen zomer terugtrok.

Henriët Dijk
Dat betekent onder andere dat er voor de groep ‘interimmers’ een oplossing in het verschiet ligt. ‘Interimmers’ zijn melkveehouders die het afgelopen decennium hun bedrijf hebben uitgebreid. ‘Die hebben wel een bouw- en milieuvergunning. Hun stal staat er volledig legaal, maar ze hebben geen Natuurbeschermingswetvergunning (NB-vergunning), om wat voor redenen dan ook’, vertelt LTO Noord-beleidsadviseur Roel Visser.
‘Of omdat het toen nog niet nodig was of omdat provincie Drenthe het toen niet nodig vond om een NB-vergunning aan te vragen. Dus voor de Natuurbeschermingswet zijn deze bedrijven illegaal’, legt Visser uit.
De ‘interimmers’ kunnen via de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) alsnog een NB-vergunning aanvragen en krijgen. ‘Daarvoor is in de landelijke context een oplossing bedacht. Deze problematiek speelt op meer plaatsen’, zegt Visser. ‘In de tellingen voor de PAS is het vee van de ‘interimmers’ al verrekend. Het is al onderdeel van de PAS-koek. Ik vind het mooi bedacht, een prachtige oplossing.’
Het is aan de provincies om een referentiejaar aan te wijzen. Voor Drenthe, Friesland en Groningen wordt dat waarschijnlijk een moment in 2014. ‘Dat ligt redelijk dichtbij. Dat helpt heel wat mensen’, aldus Visser.
Ter vergelijking: er zijn provincies die 2009 als referentiejaar overwegen. ‘Daar ligt voor juristen het kantelpunt, omdat zij menen dat boeren vanaf toen hadden kunnen weten van de Natuurbeschermingswet.’
Ook voor een andere categorie Drentse knelgevallen heeft LTO Noord zich sterk gemaakt. Dan gaat het om boeren die hun aanvraag voor uitbreiding in het water zagen vallen toen het Ammoniakkader wegviel.
Mede op advies van de provincie kochten zij daarna ammoniakrechten om te kunnen groeien. Daarbij hanteerde de provincie het uitgangspunt dat deze ontwikkelingsruimte binnen drie jaar gebruikt moest worden.

Hoop lucht

‘Op zich waren wij daar niet op tegen’, zegt Visser. ‘Want bij het Ammoniakkader waren er bijvoorbeeld boeren die voor vijfhonderd koeien aan vergunning aanvroegen en dat alleen nooit gebruikten. Er zat een hoop lucht in de vergunningen.’
Voor een deel van de boeren betekent dat echter dat zij twee keer klem komen te zitten. ‘Bijvoorbeeld van een boer wiens zoon nu nog op school zit en over vier jaar bij het bedrijf zal komen. Dan willen ze een stap maken’, geeft Visser aan. ‘Die boeren melden zich bij ons, want zij zagen hun ammoniakrechten verdampen. Als LTO Noord hebben we daar actie op gezet richting provincie.’

Overgangsregeling
Er is nu een overgangsregeling voor deze knelgevallen. De driejaarstermijn geldt niet voor degene die voor 2 juli 2014 een aanvraag heeft ingediend. ‘Dat is een succesvolle lobby geweest’, stelt de beleidsadviseur.
Een derde groep boeren die een aanvraag voor uitbreiding had lopen, moet de PAS afwachten. ‘De provincie had eerst voorgesteld om die met de afwikkeling van de PAS boven op de stapel te leggen. Dat zou mooi zijn geweest. Helaas durft de provincie dat juridisch niet aan.’
Met het oog op de PAS is voor twaalf van de veertien Natura 2000-gebieden in Drenthe de balans opgemaakt. ‘Het laat zien dat er voor elk gebied agrarische ruimte is. Het moet wel per gebied worden bekeken hoe je de berekende ruimte straks gaat verdelen. Die discussie loopt binnen de provincie’, aldus Visser.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer