Meer+ruimte+voor+boeren+Dronten
Nieuws
© Langs de Melkweg

Meer ruimte voor boeren Dronten

Gemeente Dronten wil boeren toestaan om de bouwkavel te vergroten tot 2,5 of tot 3,5 hectare. Aan de uitbreidingsmogelijkheid zijn wel voorwaarden verbonden.

Zo mag een bouwblokvergroting bij veehouderijen in Oostelijk Flevoland niet leiden tot toename van de stikstofuitstoot uit het gebied. Ook mag het grotere bouwblok niet helemaal worden 'versteend'. Elke aanvraag wordt daarop apart beoordeeld.

Dat is de strekking van een voorstel van B&W aan de gemeenteraad. Die behandelt dit binnenkort.

Stikstofbeleid

Dronten biedt met deze regeling agrarische bedrijven een uitweg die nu niet mogen uitbreiden in afwachting van het nieuwe landelijk stikstofbeleid PAS. De gemeente denkt zo alvast een twintigtal boeren te kunnen helpen.

Het gaat vooral om akkerbouw- en fruitteeltbedrijven. Die kunnen alleen uitbreiden als het bestemmingsplan buitengebied wordt aangepast. Dat lukte niet omdat er onzekeheid heerste rond de PAS.

Tussenweg

In de tussenweg die nu is gekozen mogen plantaardige bedrijven uitbreiden tot 2,5 hectare binnen het herziene bestemmingsplan via een verkorte procedure. Veehouderijen kunnen ook uitbreiden. Maar dan moet voor elke aanvraag wel het bestaande bestemingsplan ter plaatse worden aangepast. Dat duurt langer.

Uitbreiden tot 3,5 hectare kan ook. Hier wordt dan een maatwerkplan voor opgesteld. De oplossing van Dronten is tot stand gekomen in overleg met de provincie Flevoland en LTO Noord Oostelijk Flevoland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer