Minder lichtuitstoot Sallandse stallen

Met eenvoudige middelen is onnodige lichtuitstoot vanuit een melkveestal in veel gevallen sterk te verminderen. Dat blijkt uit Project Lichtuitstraling van LTO Salland.

Een van de doelen van Project Lichtuitstraling, waaraan de gemeenten Deventer, Hellendoorn en Raalte een financiële bijdrage leverden, was vooral bewustwording onder boeren.

'Lichtuitstoot uit stallen kan maatschappelijke weerstand opleveren. Maar we zagen onder meer in de Friese gemeente Tytsjerksteradiel dat regelgeving niet de oplossing is', zegt bestuurslid Geertjan Kloosterboer van LTO Salland.

Oplossingen

Daarom werd ook naar praktische oplossingen gezocht op twee proefbedrijven. Melkveehouder Harry Booijink uit Broekland bracht een roestvrijstalen kap om twee natriumlampen aan.

Gerhard Flierman uit Lettele experimenteerde met het kantelen van de eerste rij armaturen, afplakken van een deel van lampenkappen en vervangen van tl-buizen door led-tl-lampen. Ook gaan op beide bedrijven rond 21.30 uur de lampen uit.

Voordeel

Bijkomend voordeel is dat led-tl energiezuiniger is. LTO Salland berekende voor Flierman dat hij de investering van 1.500 euro in 5,9 jaar heeft terugverdiend.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie midden

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer