Inzet+voor+soepeler+bio%2Dvoorstel
Nieuws
© EC

Inzet voor soepeler bio-voorstel

Het voorstel voor nieuwe regels voor de biologische sector in Europa wordt mogelijk versoepeld. Dat bleek gisteren tijdens de vergadering van Europese landbouwministers in Brussel.

Italië, dat voorzitter is van de Europese Unie, stelt voor om flink te snijden in het aantal regels die zijn uitgewerkt in het voorstel.

Ook moet het mogelijk zijn om niet-biologische en biologische landbouw op één bedrijf te laten bestaan. Volgens het huidige voorstel zou dat niet mogen.

Derogaties

Italië stelt ook voor om veel derogaties, bijvoorbeeld voor het gebruik van niet-biologische zaad of fokmateriaal, te behouden. De voorstellen van Italië kunnen waarschijnlijk op veel steun rekenen van andere lidstaten, waaronder Nederland.

De Europese Commissie denkt na over het aanpassen of zelfs intrekken van het bio-voorstel.

Kritiek

Het voorstel voor aanscherping van de regels voor de biologische sector is nog gedaan door de vorige EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos. Toen was er al veel kritiek dat de regels te strikt zouden zijn.

De biologische sector zou daardoor worden belemmerd in haar ontwikkeling. Op regionaal niveau is er ook weerstand tegen het bio-voorstel van Ciolos.

Schade

Het Comité van de Regio's, waarin de Europese lokale afvaardigingen zijn vertegenwoordigd, vreest dat het EU-actieplan voor de biologische productie schade zal toebrengen aan de huidige florerende markt.

Tijdens een recente toespraak in Brussel zei gedeputeerde Hester Maij van provincie Overijssel: 'Wij willen dat de consument vertrouwen heeft in biologische producten en dat er eerlijke marktconcurrentie is, maar integriteit is ook een vereiste en die kan niet alleen worden afgedwongen door EU-regels aan te scherpen'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer