Ruimte afspraken boer en tuinder

De mededingingsregels moeten meer ruimte bieden voor afspraken over verduurzaming van de land- en tuinbouwsector. Dat bleek deze week tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Arno de SnooStaatssecretaris Sharon Dijksma wil actie ondernemen om de duurzaamheidsafspraken tussen boeren en tuinders mogelijk te maken binnen de regels van mededinging. CDA, CU en SGP vinden dat de mededingingsregels verduurzaming in de weg staan.
Nederland is in eerste helft van 2016 voorzitter van de Europese Unie. Dijksma wil die gelegenheid gebruiken om versoepeling van de mededingingsregels mogelijk te maken. ‘Het krijgt een prominente plek op de agenda, want ik besef dat er spanning is tussen mededinging en verduurzaming.’
Dijksma wil bekijken of de huidige mededingingsregels voldoende ruimte bieden voor verduurzaming. Komend voorjaar moet daar duidelijkheid over komen. Dijksma wil dit samen met haar collega Kamp van Economische Zaken in Brussel aan de kaak stellen.

Verdienmodel

In een debat over voedsel stelden de Kamerleden en de staatssecretaris vast dat ‘we moeten streven naar een ander verdienmodel’.
Dijksma: ‘De sector werkt aan concepten voor duurzaam geproduceerd vlees. Maar in de realiteit levert het vaak nog geen hogere prijs op.’
Dijksma en de Kamer willen zich inzetten om de landbouw toekomstbestendig te maken. Het aanpassen van de mededingingsregels wordt daarin als een belangrijke stap gezien.
Boeren en tuinders kunnen zich volgens Europese regels verenigen in producentenorganisaties en zich daardoor beter organiseren om gezamenlijke afspraken te maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer