Hoe zit het met de vergroeningseisen in het nieuwe GLB?

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) geldt van 1 januari 2015 tot 2020. Medewerkers van ZLTO hebben de afgelopen tijd al op verscheidene plaatsen informatiebijeenkomsten gehouden.

Over de vergroeningseisen is pas de laatste tijd meer duidelijk. U kunt bij de uitbetaling van de betalingsrechten ruim 120 euro per hectare extra krijgen, als u voldoet aan de vergroeningseisen. Wilt u meedoen met de basisbetalingsregeling? Ook dan bent u verplicht zich aan deze vergroeningseisen te houden. Deze eisen bestaan uit drie onderdelen.
1. Blijvend grasland moet behouden blijven. Mocht het aandeel blijvend grasland in het nationaal areaal land- en tuinbouwgrond met meer dan 5 procent dalen ten opzichte van 2012, dan moet Nederland een individuele referentie blijvend grasland instellen, dus op bedrijfsniveau. Dat kan leiden tot een herinzaaiplicht.
2. Gewasdiversificatie. In het algemeen geldt dat u op bouwland drie verschillende gewassen moet telen. In veel gevallen bent u vrijgesteld van deze eis, bijvoorbeeld als uw bedrijf voor meer dan 75 procent uit grasland bestaat.
3. Op bouwland moet u 5 procent ecologisch aandachtsgebied (EA) aanleggen. Dus als u 50 hectare bouwland heeft, moet u 2,5 hectare EA aanleggen. Over de invulling van deze eis is ZLTO in overleg met het ministerie van Economische Zaken. De Nederlandse overheid wil in elk geval naar pakketten van met elkaar samenhangende maatregelen. Daarbij gelden wegingsfactoren: een beheerder akkerrand heeft wegingsfactor 1,5 en een sloot zelfs 2. De helft van uw EA-verplichting mag u collectief invullen met maximaal tien bedrijven op maximaal 15 kilometer afstand van elkaar. Het gezamenlijke ecologisch aandachtsgebied moet dan wel aaneensluiten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer