Veiligheid in paddenstoelen

De paddenstoelsector pleit voor het invoeren van een arbocatalogus voor veilig en gezond werken op productiebedrijven.

De kritieke punten zijn het werken op hoogte en met onvoldoende beveiligde machines, blijkt uit controles die Inspectie SZW het afgelopen anderhalf jaar uitvoerde.
Volgens voorzitter Ko Hooijmans van de vakgroep LTO Paddenstoelenteelt bestaat bij ondernemers en ook bij medewerkers nog veel onduidelijkheid over arbeidsomstandigheden en de noodzakelijke beveiliging. ‘De sector heeft daarom behoefte aan een catalogus met duidelijke regels. Daarmee kun je de voorschriften en eisen zo formuleren, dat ze goed aansluiten bij de specifieke kenmerken van onze sector.’
Hooijmans vindt wel dat onduidelijkheid over bestaande regels geen argument is om maatregelen op de bedrijven achterwege te laten. ‘Zo’n catalogus neemt veel onduidelijkheid weg en bevordert het veilig en gezond werken in de paddenstoelenteelt.’
De regelgeving geeft werkgevers en medewerkers ruimte om zelf invulling te geven aan een arbocatalogus. De vakgroep Paddenstoelenteelt van LTO Nederland neemt daarin het voortouw.
Inspectie SZW voert volgend jaar opnieuw controles uit bij paddenstoelentelers om te beoordelen of de arbeidssituatie op de bedrijven daadwerkelijk is verbeterd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer