Mansveld wil praten overbestrijden rat

Het kabinet wil het verbod op rodenticiden voor de bestrijding van ratten rond schuren en stallen niet uitstellen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (I&M) wil wel met LTO overleggen over de manier waarop ook na 1 januari een effectieve rattenbestrijding mogelijk blijft.

Jan van LierePer 1 januari 2015 zijn in principe geen zogenoemde rodenticiden meer beschikbaar voor buitengebruik. Alleen wie in het bezit is van een certificaat volgens de principes van Integrated Pest Management (IPM) mag ze nog toepassen.
Een voorwaarde is ook dat voor die rodenticiden een nieuwe toelating wordt aangevraagd. LTO Nederland sprak deze week twijfels uit over de vraag of dat voor 1 januari gerealiseerd kan zijn.
Bovendien heeft LTO met het ministerie van I&M, Ctgb en de plaagdierbestrijdingsbranche nog geen akkoord over een protocol voor de certificering van buitengebruik. LTO-bestuurder Joris Baecke benadrukt dat zware administratieve protocollen die ondernemers opzadelen met een grote papierwinkel maar niet bijdragen aan een effectieve aanpak, niet aanvaardbaar zijn.
De conclusie van LTO is dat de mogelijkheden om vanaf komend jaar ratten te bestrijden ernstig in gevaar komen. Het lijkt erop dat voor gebruik buiten schuren en stallen dan geen effectieve middelen meer beschikbaar zijn.
Dat kan ernstige gevolgen hebben voor diergezondheid en voedselveiligheid. ‘Het risico op insleep van ziektekiemen, virussen en bacteriën neemt onverantwoorde vormen aan wanneer knaagdieren alleen nog effectief binnen gebouwen kunnen worden bestreden’, stelt Baecke.
VVD, CDA en SGP drongen donderdag in de Kamer aan op een herbezinning. ‘Door deze maatregelen zal de overlast en de schade door ratten alleen maar meer toenemen’, vreest Helma Lodders (VVD).
Ze voegde eraan toe dat de uitbraken van vogelgriep de noodzaak van een effectieve ongediertebestrijding alleen maar groter hebben gemaakt. Jaco Geurts (CDA) benadrukte dat het vrijwel onmogelijk is om een stal zo goed dicht te maken dat ratten er niet in kunnen komen.
De CDA’er pleitte voor een uitstel op het verbod van rodenticiden voor buitengebruik. Volgens hem zou ook een ontheffing voor het gebruik rond schuren en stallen, maar binnen het bouwblok, een oplossing kunnen bieden.

Effectieve bestrijding

Staatssecretaris Mansveld toonde begrip voor de zorgen. Ze is bereid tot overleg met LTO en het Ctgb hoe de nieuwe voorwaarden zo praktisch mogelijk in te passen zijn. ‘Van een uitstel op het verbod van rodenticiden en van ontheffingen ben ik geen voorstander. Maar ik wil wel kijken hoe we uiteindelijk zo goed mogelijk bij ons doel komen: een effectieve rattenbestrijding.’
‘We gaan graag in gesprek met de staatssecretaris’, reageert Baecke. ‘We zullen ons uiterste best doen om tot praktische oplossingen te komen.’
Op aandringen van de VVD zal Mansveld de Kamer volgende week laten weten welke administratieve lasten de nieuwe maatregelen met zich meebrengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer