Betalingsrechten en de verhuur van grond

In 2015 worden de betalingsrechten uit het nieuwe landbouwbeleid ingevoerd. Deze rechten worden in beginsel toegekend aan degene die de grond opgeeft in de gecombineerde opgave 2015. Wanneer twee actieve landbouwers onderling grond ruilen of (ver)huren bestaat de mogelijkheid om hier op verzoek van de beide ondernemers van af te wijken.
Volgens de hoofdregel krijgt de huurder het betalingsrecht wanneer hij de grond in de gecombineerde opgave opgeeft en daarop toekenning en uitbetaling van het recht aanvraagt. Het eventuele compensatiebedrag (afhankelijk van de aanvraag 2015 en de waarde van de huidige toeslagrechten) van de huurder wordt dan berekend en verdeeld over alle betalingsrechten van de huurder, dus ook over de rechten op de gehuurde grond. De partijen zullen daarbij willen regelen dat het betalingsrecht met een verrekening daarvoor mee over gaat naar de grondeigenaar.
Een andere optie is om de grondeigenaar direct eigenaar te maken van het betalingsrecht. Dat kan door te werken met een private overeenkomst.
De partijen stellen dan een contract op waarin is vastgelegd hoeveel hectares verhuurd worden en dat de daarbij behorende betalingsrechten in eigendom bij de verhuurder van de grond moeten worden vastgesteld. En dat de rechten vervolgens met de grond mee verhuurd worden.
In de gecombineerde opgave 2015 geven beide partijen aan dat er een private overeenkomst is en ze verstrekken daarover informatie aan RVO.
RVO berekent de rechten, inclusief het eventuele compensatiedeel, uit voor het gehele bedrijf van de verhuurder. Dus inclusief de gronden die verhuurd zullen worden. RVO kent de betalingsrechten toe aan de verhuurder en registreert dat deze rechten direct verhuurd zijn aan de huurder van de grond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer