50.000 ha boven Amsterdam

Sjaak Hoogendoorn is sinds 2007 voorzitter van wat toen nog ANV Waterland heette. Maar na een fusie met ‘Tussen IJ en Dijken’ en de overname van ‘Bergen-Egmond-Schoorl’, omvat de huidige ANV nu bijna heel Noord-Holland Midden. Het werkgebied is nu 50.000 hectare groot en komt ruwweg overeen met het Nationaal Landschap Laag Holland. De hoofdmoot bestaat uit veenweiden. Daarnaast vormen de beroemde droogmakerijen een belangrijk deel van het werkgebied, zoals de Beemster (Werelderfgoed), De Purmer en de Schermer.
In de droogmakerijen is meer akkerbouw. Daar was geen agrarisch natuurbeheer, alleen akkerrandenbeheer. In de regio Bergen-Egmond-Schoorl vond hier en daar al wel agrarisch natuurbeheer plaats.
Waterland grenst aan Amsterdam. Enkele middelgrote steden grenzen aan of liggen in het werkgebied, zoals Zaanstad, Alkmaar en Purmerend. Veel boeren spelen daarop in met nevenactiviteiten. Maar er zijn niet veel bedrijven die daar een substantieel deel van hun inkomsten uit halen, stelt Hoogendoorn. De meeste vraag is naar educatie en zorg. ‘Het staat of valt met de ondernemer’, stelt hij. ‘De stad is niet de redding van het gebied’, benadrukt hij. De veehouder houdt zich tot nu toe nauwelijks bezig met deze nevenactiviteiten, maar wil dat meer gaan doen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer