LTO: rattenbestrijding komt in gevaar

LTO Nederland maakt zich ernstige zorgen over de mogelijkheden om vanaf komend jaar nog ratten te bestrijden. Het lijkt erop dat voor gebruik buiten schuren en stallen dan geen effectieve middelen meer beschikbaar zijn.

LTO%3A+rattenbestrijding+komt+in+gevaar
© Nieuwe Oogst

Per 1 januari 2015 zijn geen zogenoemde rodenticiden meer beschikbaar voor buitengebruik. Volgens LTO kan dat ernstige gevolgen hebben voor diergezondheid en voedselveiligheid.

Onverantwoord risico

'Het risico op insleep van ziektekiemen, virussen en bacteriën neemt onverantwoorde vormen aan wanneer knaagdieren alleen nog effectief binnen gebouwen kunnen worden bestreden', zegt LTO-beleidsmedewerker Jaap van Wenum. 'Boeren en tuinders moeten ook na 1 januari over deze middelen voor buitengebruik kunnen beschikken.'

Het Ctgb is bereid buitengebruik van rodenticiden onder strenge voorwaarden weer toe te staan. Wie daarvoor in aanmerking wil komen, moet zich laten certificeren volgens de principes van Integrated Pest Management (IPM).

Nieuwe aanvragen

Fabrikanten moeten voor de te gebruiken rodenticiden nieuwe aanvragen doen bij het Ctgb. 'We betwijfelen of deze toelatingen tijdig gerealiseerd kunnen worden', aldus Van Wenum.

Als de toelatingen er niet zijn, worden een effectieve rattenbestrijding vrijwel onmogelijk. Volgens LTO is dat alleen al in verband met de vogelgriep een onverantwoorde situatie. De agrarische sector heeft juist de opdracht om ongedierte rond pluimveestallen nog intensiever dan voorheen te bestrijden.

Papierwinkel

Over een protocol voor de certificering van buitengebruik heeft LTO nog geen overeenstemming bereikt met het ministerie van I&M, Ctgb en de plaagdierbestrijdingsbranche. 'We gaan niet mee in zware administratieve protocollen die ondernemers opzadelen met een grote papierwinkel maar niet bijdragen aan een effectieve aanpak', stelt Van Wenum.

Hij wijst erop dat boeren en tuinders in juli 2015 sowieso al moeten beschikken over een bewijs van vakbekwaamheid knaagdierbestrijding agrarisch bedrijf (KBA). De cursus die hiervoor wordt gevolgd is gestoeld op de principes van IPM waar ook de certificering op gebaseerd wordt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer