Scherpere regels voor rattenbestrijding

De bestrijding van ratten rond bedrijfsgebouwen op boeren- en tuinbouwbedrijven wordt de komende tijd nog scherper aan regels gebonden. Maar de inzet door ondernemers van effectieve middelen blijft mogelijk.

Scherpere+regels+voor+rattenbestrijding
© NVT

Vanaf 1 januari 2015 zijn de zogenoemde rodenticiden niet meer toegelaten voor het buiten bestrijden van ratten. Volgens het Ctgb is het risico te groot dat roofvogels en huisdieren worden vergiftigd met de rodenticiden.

Voedselveiligheid

LTO Nederland stelt dat ze als laatste mogelijkheid in een geïntegreerde bestr?ding beschikbaar moeten blijven. Onvoldoende bestr?ding van ratten kan onverantwoorde risico’s met zich meebrengen voor de voedselveiligheid en de volksgezondheid.

Het Ctgb heeft daarom besloten om als uiterste maatregel in een strategie van geïntegreerde bestrijding (IPM), buitengebruik rond gebouwen toch weer toe te gaan staan. Niet alleen gespecialiseerde plaagbestrijders, maar ook boeren en tuinders kunnen daar onder strenge voorwaarden gebruik van maken.

Aanmelden

Vanaf 2017 is buitengebruik van rodenticiden mogelijk door ondernemers die gecertificeerd zijn met het IPM-protocol buitengebruik.

Wie tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2017 rodenticiden wil toepassen rond bedrijfsgebouwen, dient zich daarvoor aan te melden bij het Meld- en Informatie Centrum (MIC) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (www.ilent.nl).

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer