FloraHolland: meer kerststerren

FloraHolland verwacht dat het aanbod kerstster (poinsettia) dit jaar met 4 tot 5 procent uitbreidt.

Joost van WinsenDe voorspelling van de bloemenveiling houdt in dat via FloraHolland dit jaar zo’n 16 miljoen kerststerren worden verhandeld. Dat is het doorsnee aantal. Vorig jaar bleef het aanbod met 15 miljoen stuks achter bij het gemiddelde.
De totale productie van kerstster in Europa ligt op ongeveer 100 miljoen stuks. Hiervan wordt 70 procent geproduceerd in de top 4-landen: Duitsland, Italië, Nederland en Denemarken. De Bondsrepubliek is met een aanbod van 25 miljoen planten de grootste producent. Nederland staat op de derde plaats.
Volgens FloraHolland is de aanvoer en prijsvorming via FloraHolland vanaf 2008 redelijk stabiel. De bloemenveiling noemt het opvallend dat zeker sinds 2010 de productie reageert op de prijsvorming in het voorafgaande jaar. Was de prijs hoog, dan nam het aanbod in het volgend jaar toe, en vice versa.
Kerststerren gaan vooral weg via directe verkoop. De statistieken van FloraHolland tonen dat zo’n 10 miljoen stuks middels bemiddeling in andere handen overgaat. ‘De middenprijs komt daarbij net boven 1 euro uit.’ De aanvoer voor de klok is grillig. Als het aanbod niet de 5 miljoen stuks overstijgt, ontvangen de telers doorsnee 0,90 euro voor hun kerstster, meldt een woordvoerder van FloraHolland
Twee op de vijf kerststerren vinden via de supermarkt hun weg naar de consument. De bloemist heeft een aandeel van 30 procent, en tuincentra en bouwmarkten zijn ieder goed voor een inbreng van 13 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer