‘Boer niet dupe van A12’

Utrechtse Heuvelrug - Als automobilisten op de A12 ter hoogte van Maarn en Maarsbergen 130 kilometer per uur mogen rijden, mag de extra stikstofdepositie die dat oplevert niet ten koste gaan van de ontwikkelruimte van boeren in Utrecht.

Dat zegt gemeente Utrechtse Heuvelrug in een reactie op de plannen voor snelheidsverhoging op dat traject. Utrechtse Heuvelrug wijst erop dat in het verkeersbesluit niet duidelijk wordt wat de gevolgen zijn voor de Programmatische Aanpak Stikstof.
De snelheidsverhoging heeft tot gevolg dat het verkeer meer luchtverontreinigende stoffen zoals stikstofdioxide uitstoot. ‘Niet alleen de leefomgevingskwaliteit van de inwoners van Maarn en Maarsbergen verslechtert, het kan ook ten koste gaan van de ontwikkelruimte van agrariërs in onze gemeente.’

Samenhang

Utrechtse Heuvelrug betwijfelt of de gevolgen voor de landbouw wel zijn meegewogen. De gemeente wil daarom dat Rijkswaterstaat eerst de samenhang tussen de snelheidsverhoging en de PAS in beeld brengt voordat de snelheidslimiet op de autosnelweg wordt aangepast.
Ook vindt de gemeente dat er onderzoek moet komen met een geavanceerd rekenmodel voor luchtkwaliteit. ‘De monitoringstool die Rijkswaterstaat gebruikt, is niet ontwikkeld voor snelheden van 130 kílometer per uur.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer