Boeren Oirschot gaan erfvogels beschermen

Zo’n 25 boeren in gemeente Oirschot gaan zich inzetten voor het behoud van kwetsbare erfvogels. Vanmiddag is de officiële aftrap van het project.

Boeren+Oirschot+gaan+erfvogels+beschermen
© Douwe Korting

Deze maanden worden overal in Oirschot kleine en grote ingrepen gedaan op en rond erven van boeren en burgers; van nestkasten voor de steenuil of de boerenzwaluw tot nieuwe erfbeplanting en bloemenakkertjes.

Project groeit

Gemeente Oirschot is vorig jaar voorzichtig begonnen met één doelsoort: de steenuil. Dit jaar is het project van onder meer Brabants Landschap en ZLTO uitgebreid naar tien doelsoorten waaronder de gekraagde roodstaart, vliegenvangers en mussen. Het aantal deelnemers is gegroeid naar 73.

Volgens Carel van Dijck van gemeente Oirschot zijn boeren nog wel eens angstig om een een zeldzame erfvogel een plaats te bieden in hun stal. ‘Ze vrezen de planologische schaduwwerking. Maar als je het daar vooraf met elkaar over hebt, komen we er altijd wel uit.’

Muggenvangers

In Oirschot wordt juist benadrukt wat het belang van erfvogels is voor boeren. ‘Een koppeltje boerenzwaluwen vangt bijvoorbeeld wel tot een miljoen muggen en vliegen weg.’

· Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer