Strijker%3A+snel+internet+groter+oppakken
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Strijker: snel internet groter oppakken

De initiatieven voor snel internet op het platteland moeten grootschaliger. Daarvoor pleit hoogleraar plattelandsontwikkeling Dirk Strijker.

Strijker brengt de lokale internetinitiatieven op het platteland in kaart. Inmiddels staan er ruim veertig op de lijst. 'We zien dat de nood van snel internet gestegen is omdat overheden op de handen blijven zitten.'

Volgens de hoogleraar van Rijksuniversiteit Groningen is het goed dat initiatieven van onder af beginnen, maar daarna zou een aantal gemeenten of de halve provincie mee moeten doen om voldoende slagkracht te hebben. 'De techniek is te duur en ingewikkeld om het in een dorp te houden. Bovendien wordt iedere keer het wiel opnieuw uitgevonden.'

Geld

Strijker reageert op Friese initiatieven. 'De provincie steekt zo'n 120 miljoen euro in snel internet. Friesland kan dit doen omdat ze haar aandelen Nuon heeft verkocht. Ook Gelderland en Noord-Brabant investeren in snel internet. Maar Groningen, Zeeland en Drenthe hebben dat geld niet.'

Volgens de hoogleraar is de nood hoog onder sommige boeren. 'Een boer vertelde mij dat hij 20.000 euro wil betalen voor de aanleg van glasvezel. Dat is tekenend. We willen dat de Nederlandse landbouw internationaal concurreert, dat kan niet meer zonder snel internet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer