%27Iedere+Vrielink+zocht+sterke%2C+lange+vrouw%27
Nieuws
© Robin Britstra

'Iedere Vrielink zocht sterke, lange vrouw'

Het oudste agrarische familiebedrijf in Nederland is het melkveebedrijf van Steven Vrielink en Annemarie Olsman-Vrielink in het Gelderse Laren. 'Wij zijn de dertiende generatie die op deze plek boert', zegt Steven Vrielink.

Steven en Annemarie Vrielink-Olsman boeren op Erve Hiddink, gelegen in buurtschap Exel bij Laren. Al eeuwenlang wordt deze plek door voorouders van Vrielink bewoond.

Dat was de reden voor zijn vrouw om het familiebedrijf aan te melden bij Hogeschool Windesheim. De hogeschool startte april dit jaar met LTO Noord onder de titel 'Boer zoekt roots' een zoektocht naar het oudste agrarische familiebedrijf van Nederland.

Een jury riep op basis van 133 aanmeldingen uit het hele land familie Vrielink-Olsman als winnaar uit. Gisteren zijn ze hiervoor door staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) geëerd tijdens het NAJK-congres over familiebedrijven.

Melkveebedrijf

Vrielink en zijn partner zijn zowel melkveehouder als rundveedierenarts. 'Wij zien het familiebedrijf als een mooi geschenk van onze voorouders', zegt Vrielink.

In 1356 werd in niet-officiële documenten al gesproken over Erve Hiddink. Het eerste officiële document dateert van 1593, toen Gerhard en Roeloffken Hiddinck zich hier na hun trouwen vestigden.

Vrouwelijke lijn

Een belangrijk jaartal in de familiegeschiedenis is 1827. Toen trouwde Egberdina Hiddink met Jan Vrielink en werd het bedrijf via de vrouwelijke lijn voortgezet.

Jan Vrielink maakte indruk op Egberdina omdat hij met een mooi span paarden reed. 'Jan Vrielink was vrij klein van stuk', vertelt Vrielink. 'Na hem hebben alle Vrielinks gezocht naar een sterke, lange vrouw. En dat heb ik ook gedaan', zegt hij lachend.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer