Rijnland: koe van veendijk

Lisse - Koeien mogen niet meer grazen op veendijken. Drinkbakken onder aan de dijk houden het vee niet van de waterkering.

Die conclusie trekt het hoogheemraadschap van Rijnland uit een pilot bij veehouders Mart Duineveld en Corné Pennings in Lisse.
Volgens Rijnland richten de koeien trapschade aan. Daarmee tasten ze de stabiliteit van de polder- en boezemkades aan. Het schap past zijn beweidingsbeleid dan ook niet aan waarin een verbod om groot vee te weiden op waterkeringen staat.
Wel mogen koeien aan de binnenzijde van de dijk en op de kruin grazen. Voorwaarde is dat de koeien niet bij de kwetsbare oeverkant kunnen komen. ‘Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een afrastering. Het is ook mogelijk om met een vergunning een drinkplaats in te richten als het vee niet elders kan drinken’, stelt Rijnland in een brief aan LTO Noord.
‘Jammer, we hebben ons best gedaan’, zegt Duineveld. ‘Door de natte omstandigheden liepen de koeien de dijk op. Dan zijn de kades kwetsbaar, dus hebben waterbakken weinig zin. Als het droog is, richten de koeien minder schade aan.’
Duineveld heeft begrip voor het besluit van Rijnland. ‘Maar er is een beperkt aantal boeren met dijken. Wij willen daarom graag zien dat Rijnland die boeren tegemoetkomt, bijvoorbeeld met een schrikdraadinstallatie.’
Tegen het besluit van Rijnland is tot 26 november bezwaar te maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer