Rijnland start bezwijkproef

Het hoogheemraadschap van Rijnland en Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) starten in de Leendert de Boerspolder bij Nieuwe Wetering met een bezwijkproef en diverse veentesten.

Rijnland+start+bezwijkproef
© Hoogheemraadschap van Rijnland

Hoogheemraad Aad Straathof en STOWA-directeur Joost Buntsma ondertekenden deze week een samenwerkingsovereenkomst.

De Leendert de Boerspolder is een eiland van zes hectare aan de rand van de Kagerplassen ten zuiden van de Haarlemmermeer. Als eigenaar van het gebied stelt Rijnland de kering van de Leendert de Boerspolder beschikbaar voor mede-overheden en kennisinstituten om meer kennis op te doen over het gedrag van veendijken.

Meetapparatuur

Doordat er speciaal meetapparatuur op de dijk van de Leendert de Boerspolder is geplaatst, kan er meer worden geleerd over de manier waarop veenkades zich gedragen tijdens normale en hevige weersomstandigheden en in het uiterste geval bij doorbraken.

Daarnaast krijgen marktpartijen bij deze dijkproef de kans om hun meetapparatuur te verbeteren. Op deze manier zorgen Rijnland en de STOWA er voor dat alle andere betrokken partijen zich kunnen ontwikkelen en er in de toekomst nog beter voor droge voeten gezorgd kan worden.

Boezemwater

Rijnland moet ook boezemwater compenseren om te voldoen aan de gestelde norm in de Bergings Rekening Courant (BRC). Hiervoor zet Rijnland de Leendert de Boerspolder definitief onder water.

Omdat het niet zo vaak gebeurt dat een waterschap bewust land onder water zet in plaats van het land droog houdt, brengt dit bijzondere kansen met zich mee. De bezwijkproef staat gepland voor september/oktober 2015.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer