Plannen voor snel internet

Midden-Brabant - Bewoners van het buitengebied van onder andere Reusel-De Mierden, Bladel, Oirschot zijn gestart met een initiatief voor de aanleg van glasvezel in eigen beheer.


De initiatiefgroep organiseert de komende tijd informatiebijeenkomsten voor inwoners en ondernemers in het buitengebied. Het uiteindelijke doel is de oprichting van een glasvezelcoöperatie die in het buitengebied zowel burgerwoningen als agrarische bedrijven aansluit op glasvezel.
De gemeentebesturen staan positief tegenover glasvezel, maar investeren zelf niet. Reden is dat glasvezel wettelijk geen nutsvoorziening is. Provincie Noord-Brabant biedt wel mogelijkheden om de aanleg van glasvezel in het buitengebied op te pakken. Dat doet de provincie door het verstrekken van leningen uit het zogenoemde breedbandfonds.
Dat fonds wil ervoor zorgen dat 50.000 huizen en bedrijven in de ‘witte gebieden’ aangesloten worden op breedband. In totaal zit 50 miljoen euro in het fonds, geld dat op termijn ook weer terug moet vloeien.
ZLTO-projectleider Peter Paree zet zich in voor het op breedband aansluiten van het buitengebied. Hij betitelt de voorziening als cruciaal voor de leefbaarheid in het landelijk gebied. Dat er nu een breedbandfonds is dat die voorziening dichterbij brengt, juicht hij toe. ‘Mits er goede initiatieven komen en ook de minst rendabele gebieden aangesloten worden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer