Zoeken naar oplossingen beren

Voor het houden van beren moet worden gekeken naar oplossingen rond afzet van vlees en vleesproducten, vindt Mark Tijssen van LTO-vakgroep Varkenshouderij.

Pieter StokkermansDoordat de berengeur bij slachterijen niet altijd wordt herkend, worden consumenten soms geconfronteerd met vlees met deze berengeur. Dit is niet goed voor de vleesconsumptie, maar ook niet voor de varkenssector.
Jammer, vindt Tijssen. ‘Laten we vooropstellen dat de kwaliteit van het vlees goed moet zijn, ook dat van beren. Een goede detectie is daarbij van groot belang. Op dit moment is het berenvlees vanwege de geur niet overal gewenst, terwijl we in Europees verband in 2018 willen stoppen met castreren. Hiervoor is voldoende afzet nodig. Het is daarom goed om de dialoog met partijen aan te gaan.’

Minder vraag

Als gevolg van de fors lagere vraag uit met name het buitenland heeft een aantal slachterijen vorige week de berenkorting verhoogd van 3 naar 4 euro. Ook de prijs voor beerbiggen ligt een euro lager dan die van borgen. Door de onzekerheid is een aantal ondernemers begonnen met castreren. Handelaren nemen geen nieuwe koppels met beren aan, omdat ook slachterijen niet op beren zitten te wachten. Sommige slachterijen korten fors extra bij levering van veel beren.
‘Op dit moment zit de berenmarkt vol. We kunnen de vraag vergroten door te werken aan die topkwaliteit van berenvlees, bijvoorbeeld via genetica en voeding, maar ook door de detectie te verbeteren’, zegt Tijssen.
De varkenshouder weet dat beren houden in Nederland populair is. Ruim de helft van de Nederlandse mannelijke vleesvarkens blijft intact als beer. ‘Dit is niet alleen beter voor het dierenwelzijn, maar ook voor de voerefficiëntie. Daarom zouden organisaties als Wakker Dier zich internationaal moeten inzetten voor het niet castreren en de afzet van beren.’
Het kan niet dat Nederland straks alleen stopt met castreren, benadrukt Tijssen. ‘Het castratieverbod is een Europese regel en daar moeten alle Europese landen aan voldoen.’
Binnen Europa wordt verschillend gedacht over berengeur. Zo wordt in Spanje nauwelijks gecastreerd, terwijl dit in Italië aan de orde van de dag is. Italië vreest vlees met berengeur, waar een grotere kans op is door zwaardere varkens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer