Melkprijs september: 37,47 euro

De berekende voorschotmelkprijzen komen in september 2014 uit op gemiddeld 37,47 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat meldt het Productschap Zuivel (PZ) in haar maandelijkse melkprijsvergelijking.

René LuijmesNa de geringe prijsdalingen in juli (-0,30 euro) en augustus (-0,19 euro) daalden de prijzen in september duidelijk meer: 1,03 euro per 100 kilo melk. Ten opzichte van september vorig jaar is dit een daling van 2,16 euro, ofwel 5,5 procent.
Volgens Willem Koops van het Productschap Zuivel zullen op basis van diverse berichten van zuivelondernemingen de melkprijzen de laatste maanden van dit jaar verder dalen.

Hoger

‘Omdat vorig jaar de melkprijzen juist stegen aan het eind van het jaar, is het nog maar de vraag in hoeverre de voorschotmelkprijzen over het gehele kalenderjaar 2014 hoger zullen zijn dan in 2013’, zegt Koops. ‘Nog steeds is de verwachting dat de gemiddelde melkprijs in 2014 hoger zal liggen. Maar ook duidelijk is dat dit voor meerdere ondernemingen niet het geval zal zijn.’
De meeste Europese melkverwerkers verlaagden in september hun melkprijzen. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar daalden de Ierse melkprijzen relatief het meest, Glanbia maar liefst met ruim 21 procent, Kerry met 17 procent, en het Belgische Milcobel en DOC Kaas. De meeste Franse en Britse ondernemingen konden zich hieraan onttrekken.
Een vergelijking van het Productschap Zuivel leert dat het verschil in voorschotmelkprijzen van oktober tussen FrieslandCampina en DOC 5,34 euro per 100 kilo is. DOC Kaas betaalde 30,65 euro en RFC 35,99 euro per 100 kilo aan voorschot. Dit geldt bij 100 kilo standaardmelk, en bij 500.000 kilo per jaar en 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit, exclusief btw.

Stijging VS

Wordt de prijsdaling in Europa ruimschoots overtroffen door Nieuw-Zeeland, in de Verenigde Staten blijven de melkprijzen daarentegen stijgen. In september steeg de berekende Klasse III-melkprijs verder naar 47,53 euro. Deze is daarmee hoger dan de melkprijs van de Europese koploper, het Finse Hameenlinnan Osuusmeijeri.
‘Dat komt vooral door de sterke binnenlandse vraag naar zuivelproducten, onder andere van botervet’, stelt Koops. ‘Verder is de melkprijs een klein beetje geholpen door de gestegen dollarkoers, waardoor de in euro’s berekende melkprijs ook stijgt.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer