Financiering PRRS-proef voor 2015 rond

De farmaceutische bedrijven MSD en Boehringer Ingelheim gaan de PRRS-proef in Noord-Nederland ondersteunen. In 2015 stellen ze elk 25.000 euro en expertise beschikbaar om de verzamelde data te analyseren.

Ilona LesscherDe PRRS-proef startte in januari 2013. De eerste twee jaar van het onderzoek zijn gefinancierd vanuit het Productschap voor Vee en Vlees. De proef heeft een looptijd van vier jaar.
MSD en Boehringer Ingelheim dichten voor 2015 het financiële gat dat ontstaat doordat het PVV per 1 januari 2015 verdwijnt. In de loop van volgend jaar is de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) actief en wordt de situatie voor 2016 bekeken.
Door het verdwijnen van het productschap was het de afgelopen maanden stil rond de PRRS-proef in Noord-Nederland. ‘We zaten in een vacuüm’, zegt bedrijfscoach Manon Houben van PorQ. In opdracht van de POV neemt de Gezondheidsdienst voor Dieren in 2015 de projectleiding voor haar rekening. Houben: ‘In 2015 staan we er weer.’

Positief

In november en december wordt op de ruim zeventig bedrijven die meedoen aan de praktijkproef voor de zesde keer bloed getapt. Van de deelnemende bedrijven zitten 39 UBN’s in de begeleiding en nog eens 33 UBN’s worden gemonitord. Het beeld dat ze laten zien noemt Houben positief. Het aantal bedrijven dat negatief test op de varkensziekte in Noord-Nederland valt haar mee.
Over hoeveel dat er dan zijn doet Houben geen uitlatingen. Die informatie is nog niet gedeeld met de deelnemers en de deelnemers hebben ook nog geen inzicht in elkaars bedrijfssituatie. Die verbreding van het onderzoek staat voor 2015 op de rol.
Houben: ‘De proef heeft ons al inzichten gegeven. Je ziet mooie trends waar we nog een analyse op los moeten laten. De aanpak van PRRS is bedrijfsspecifiek en multidiscipliniar. Wanneer er op een bedrijf echt werk van PRRS wordt gemaakt, heeft dat ook effect’, aldus Houben.
Wanneer in bloedmonsters geen PRRS wordt gevonden, wil dat niet per definitie zeggen dat een bedrijf vrij is. Echter: hoe vaker negatief getest wordt, des te reëler is de verwachting dat een bedrijf PRRS-vrij is.

Gezondheidsladder

‘Om dat visueel te maken ontwikkelen we in 2015 een gezondheidsladder’, zegt Eric Douma, voorzitter van de stuurgroep die de PRRS-proef begeleidt. Hij verwacht veel van de gezondheidsladder. ‘Daarmee wordt inzichtelijk hoe PRRS zich op een bedrijf gedraagt. Die systematiek kun je ook loslaten op heel veel andere ziekten.’
Aan- en afvoer op een bedrijf is een belangrijke risicofactor als het gaat om het PRRS-virus. Van alle aan de proef deelnemende bedrijven zijn de contactstructuren in beeld. In 2015 wil Douma ook kritisch kijken naar de transportstromen in het gebied en de aan- en afvoer op de bedrijven.
‘Stroomlijnen van transport. Hoe je dat veiliger kunt maken en de risico’s van insleep en verspreiding van het PRRS-virus kunt minimaliseren’, geeft Douma aan.
In het kader van de proef liep ook een onderzoek naar het PRRS-vrij maken van veewagens door middel van hitte. De resultaten daarvan worden binnenkort verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer