'Driekwart familiebedrijven wil verkopen'

Van de eigenaren van familiebedrijven denkt 72 procent na over de verkoop van zijn bedrijf. Een derde verwacht dat dit onderwerp binnen nu en vijf jaar aan de orde komt en een op de tien denkt binnen twee jaar een overname te kunnen realiseren.

%27Driekwart+familiebedrijven+wil+verkopen%27
© Michiel Elands

Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek door MarketResponse onder tweehonderd eigenaren van familiebedrijven.

Het onderzoeksbureau keek vooral naar de ongeveer zeventigduizend bedrijven met tien tot tweehonderd medewerkers. Hiervan zouden er de komende vijf jaar 4.200 jaarlijks in de verkoop komen.

Oudere ondernemers

Oudere ondernemers denken vaker na over verkoop dan jonge ondernemers; 85 procent van de ondernemers ouder dan 46 geeft aan wel eens na te hebben gedacht over verkoop.

De helft van de ondernemers geeft aan dat de verkoopopbrengst belangrijk is voor de pensioeninvulling.

Waarde

Hoewel ruim twee derde van de ondernemers zegt een goed idee te hebben wat hun bedrijf waard is, valt op dat ze hun bedrijf hoger dan het marktgemiddelde waarderen, stelt MarketResponse.

'De ondervraagde ondernemers waarderen hun bedrijf op gemiddeld 8,8 maal de jaarwinst. De ervaring leert dat de meerderheid van de mkb-bedrijven wordt verkocht tegen een waardering van 4 tot 6 keer de jaarwinst.'

Overdragen aan familie

Van de respondenten heeft 45 procent het familiebedrijf overgenomen. 'Van deze groep verwacht slechts de helft het bedrijf ook weer over te dragen aan een familielid. Naarmate de ondernemer ouder wordt, neemt deze verwachting sterk af.'

'Het familiebedrijf dat van generatie op generatie wordt overgedragen, blijkt hiermee een romantisch idee dat steeds minder realistisch lijkt naarmate men ouder wordt', zegt Tom Beltman van Marktlink Fusies & Overnames, die het onderzoek liet uitvoeren.

Niet vanzelfsprekend

MKB-Nederland herkent het beeld dat familiebedrijven niet meer als vanzelfsprekend overgaan in familiehanden. 'Jongere mensen zijn ook steeds meer actief in andere sectoren. Ze zijn vaker hoog opgeleid en kiezen voor een andere loopbaan.'

Volgens de ondernemersorganisatie staan er jaarlijks gemiddeld vijftienduizend mkb-bedrijven te koop, maar dat is inclusief heel kleine bedrijven.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer