Schoolfruit twistappel EZ en leveranciers

Ruim 350.000 scholieren krijgen deze week niet de afgesproken 1,1 miljoen stuks fruit, die hun de afgelopen vier jaar wekelijks als gezond tussendoortje werden voorgeschoteld.

De fruitsector en het ministerie van Economische Zaken (EZ) twisten over de financiële uitleg van de Europese Unie-regeling, waarmee 5,2 miljoen euro aan Europese subsidie is gemoeid.

Leveranciers eisen een soepeler betalingsregeling en meer overheidssteun. Ze hebben de fruitlevering voorlopig opgeschort, waardoor leerlingen drie stuks fruit per week missen. EZ zegt verrast te zijn door die stap.

Regels en voorwaarden

Volgens het ministerie kenden de fruitleveranciers de Europese regels en voorwaarden en hebben zij die aanvaard.

Directeur Peter de Boer van de organisatie Schoolfruit.nu, waarin zes leveranciers en een groot aantal maatschappelijke organisaties zijn vertegenwoordigd, vindt de huidige regeling niet uitvoerbaar.

Failliet

Hij heeft de scholen laten weten voorlopig geen fruit te leveren, hoewel alle voorbereidingen daarvoor waren getroffen. 'Onder de huidige regeling dreigen leveranciers failliet te gaan', stelt De Boer.

Leveranciers moeten volgens hem tot een halfjaar op hun geld wachten. Bovendien is nog geen oplossing gevonden voor het gat van 25 procent in de financiering van het schoolfruit.

Marktprijs

De Nederlandse overheid heeft besloten dat de fruitsector dat geld moet ophoesten. ,,Wij leveren als branche het fruit aan scholen al voor de helft van de prijs die in de markt wordt betaald'', zegt De Boer.

Het ministerie van Economische Zaken werpt echter tegen dat het logisch is dat de branche voor een kwart bijdraagt in de financiering. In de oude regeling droeg de fruitsector namelijk al voor de helft bij in de kosten van het schoolfruit.

Overleg

EZ voert over onderdelen van de regeling nog overleg met de Europese Commissie. Van het buigzaam hanteren van de regels, zoals de fruitsector voorstelt, kan geen sprake zijn. '

We laten ons niet dwingen om buiten de gestelde regels te handelen, omdat het leveranciers financieel niet genoeg behaagt', aldus een woordvoerder.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer