Dijksma+weigert+ruimte+voor+stromest
Nieuws
© Dirk Hol

Dijksma weigert ruimte voor stromest

Voor geitenhouders, schapenhouders en vleesveehouders met stromest dreigt een forse tegenvaller. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) vindt dat ze dit jaar aan de mestverwerkingsplicht moeten voldoen.

Een SGP-motie, die eerder dit jaar is aangenomen, vraagt om vrijstelling van de verwerkingsplicht voor stromest in 2014. De staatssecretaris weigert de motie echter uit te voeren.

Percentage omhoog

Ze zei dat gisteravond in de Tweede Kamer. Volgens haar moet het verwerkingspercentage voor andere ondernemers omhoog als veehouders met stromest vrijstelling krijgen.

Bovendien vreest Dijksma schadeclaims van veehouders die al wel verwerkingscontracten hebben afgesloten voor hun stromest. ‘Ik vind de motie zoals u die hebt ingediend niet goed en ik zal haar dan ook niet uitvoeren.'

Nieuwe motie

Dijkgraaf oordeelt dat de argumenten van Dijksma niet kloppen. Samen met een vijftal andere fracties, waaronder regeringspartij VVD, diende hij een nieuwe motie in die vraagt om de eerder aangenomen motie met spoed uit te voeren.

Als die volgende week zou worden aangenomen, is nog lang niet zeker dat Dijksma dan wel toegeeft. Ze toonde zich heel resoluut over haar weigering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
Meer weer