LTO: Stromest moet in Nederland blijven

Hans Huijbers, LTO portefeuillehouder Duurzaam Ondernemen, breekt een lans voor het gebruik van stromest in Nederland. Hij hoopt dat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) een aangenomen motie van de SGP nu snel uitvoert.

‘Stromest is de ideale bodemverbeteraar en komt voort uit zeer dierwelzijnsvriendelijke stalsystemen. Veehouders die daar in geïnvesteerd hebben of plantentelers die dat willen gebruiken, moeten gestimuleerd worden’, stelt Huijbers.

Ook dit jaar

Hij is daarom blij dat vorig najaar in de Kamer een amendement van de SGP is aangenomen over het gebruik van stromest. Omdat de regeling pas volgend jaar van kracht wordt, is afgelopen zomer nog een SGP-motie aangenomen die vraagt de toepassing van stromest van schapen, geiten en vleesvee ook voor dit jaar te regelen.

‘Natuurlijk moeten vleeskalveren (rose- en witvlees) er niet in meegenomen worden, die produceren überhaupt geen stromest en verwerken juist al veel van hun drijfmest. En de generieke vrijstelling moeten beperkt blijven tot dit jaar’, aldus Huijbers.

Geen

Hij noemt het ‘zeer onwenselijk’ als bedrijven met stromest op laatste moment nog gedwongen zouden zijn om VVO’s te kopen. ‘Terwijl de meesten, conform het amendement, volgend jaar wel gewoon in aanmerking komen voor de vrijstelling.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer