Weideseizoen+duurt+nog+voort
Nieuws
© weidegang

Weideseizoen duurt nog voort

Het is dit jaar geen probleem om de koeien 200 dagen weidegang te geven. De kans is groot dat de deelnemers van het Praktijknetwerk ‘Dynamisch weiden: weer of geen weer’ hier royaal over heen gaan.

Nog altijd lopen bij de deelnemende bedrijven in West-Nederland de koeien buiten. Hier bedraagt de bodemtemperatuur momenteel ongeveer 15 graden. Dat betekent dat de grasgroei nog steeds volop doorgaat. Door de kennis en ervaring die de deelnemers de afgelopen jaren hebben opgedaan, en geholpen door de overwegend goede grasgroei, is ook de grasopname per koe bij de meeste deelnemers gestegen.

Goede graskwaliteit

Door regelmatig te maaien en schoon land aan te bieden is de graskwaliteit nog goed. Wat wel goed lukte vanaf september, en nu nog steeds, zijn hoge melkproducties met hoge gehaltes

Door het regelmatig blijven maaien en zo regelmatig ‘schoon’ land aan te bieden, is de kwaliteit super: een hoog ruw eiwit, een goede verteerbaarheid en een goede opname.

Hierdoor kan veel bespaard worden op de aanvoer van eiwitrijk krachtvoer zoals bijvoorbeeld soja en raapzaadschroot. De opname van bijvoorbeeld 3 tot 4 kilogram drogestof uit weidegras per koe per dag kan al een besparing van 1 kilogram soja/raap per koe per dag in het rantsoen opleveren, zo blijkt uit het project.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer