Dijksma: geen aanvullend muizenbeleid

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken ziet geen mogelijkheden voor aanvullend beleid voor boeren die kampen met muizenschade.

Dat antwoordt zij op vragen van VVD-Tweede Kamerleden Helma Lodders en Rudmer Heerema.

De Kamerleden hadden gevraagd om een ontheffing van het scheurverbod voor boeren met muizenoverlast. Dijksma liet vorige week weten hier geen ontheffing voor te verlenen.

Herinzaai

Volgens de bewindsvrouw is landbouwkundig de kans op mislukken van herinzaai in de herfst aanzienlijk.

'Het scheurverbod is gericht op het voorkómen van uitspoeling van nutriënten naar het grond- en oppervlaktewater. Milieukundig gezien leidt het vernietigen van de graszode in het najaar tot extra stikstofverliezen in de bodem door de vertering van de vernietigde graszode en de uitspoeling van nutriënten die daar het gevolg van is.'

Calamiteitenregeling

Ook de calamiteitenregeling in het Vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn biedt volgens haar geen uitkomst.

Het Besluit gebruik meststoffen die hiervoor nodig is, voorziet in twee calamiteiten, dat is de schade die veroorzaakt wordt door droogte of door vraat van emelten en engerlingen. Dit is niet toepasbaar voor schade door woelen en vraat van muizen, geeft Dijksma aan.

Faunafonds

Volgens Dijksma is het aan de ondernemers om schade in de eerste plaats zo veel mogelijk te voorkomen. 'Als toch schade optreedt, kan worden bezien of een schadevergoeding via het Faunafonds aan de orde is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer