Voet: ‘Hier regeert een kleine minderheid’

Grote commotie in gemeente Landerd. Het geurbeleid dreigt beduidend strenger te worden dan in buurgemeenten, terwijl de eisen aan de melkveehouderij al zijn aangescherpt.

Verschillende boeren hebben gezegd dat ze hun schuur niet meer beschikbaar stellen voor de bouw van carnavalswagens en bedrijven dreigen hun sponsoring aan verenigingen op te zeggen. Prima, die acties, vindt voorzitter Bart Voet van ZLTO Landerd. ‘Veel reuring helpt ons als ZLTO bij het aangaan van de dialoog.’
Het gaat allemaal om de ontwerp-Verordening Geurhinder en de notitie ‘Zorgvuldige veehouderij’. In de oude geurverordening staan als maximale toegestane normen drie geureenheden op de dorpskernen en twaalf in het buitengebied. In het ontwerp van de nieuwe worden dat één en acht geureenheden, beduidend strenger dan de buurgemeenten.
De andere notitie stelt strenge normen aan uitbreiding van melkveebedrijven boven de tachtig dieren. Doel is stevige grondgebondenheid.
‘Consequentie is dat de melkveehouderij op slot komt te staan en intensieve veebedrijven grote investeringen moeten doen voor geurreductie’, vertelt de afdelingsvoorzitter. ‘Bovendien hebben we het idee dat dit nog lang niet het einde is.’
Wat er nu gebeurt, ziet Voet als resultaat van de bijzondere politieke constellatie in Landerd. De coalitie bestaat uit drie partijen: Vereniging Herindelen Landerd, Reekse Politieke Partij (RPP) en Progressief Landerd (PL).
‘De eerste partij heeft het oog alleen gericht op gemeentelijke herindeling. RPP had nog wat politieke rekeningen te vereffenen uit het verleden. Dat geeft PL vrij spel om zijn beleid over de veehouderij door te drukken en dat is precies wat er gebeurt. De overtuiging dat er helemaal geen meerderheid is voor dit beleid, doet ons nog het meeste pijn. Toevallig zit een kleine minderheid aan de knoppen’, vertelt Voet.
De vraag is hoe lang dit beleid stand zal houden. Landerd stuurt aan op fusie met een buurgemeente. ‘Daar zijn de normen allemaal minder streng. Als ZLTO hebben we helemaal geen mening over herindeling, maar het kan wel de oplossing voor ons probleem betekenen’, aldus Voet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer