Vee op tijd binnen door mail

Marrum - Het alarmeringssys-teem dat boeren bij Noarderleech waarschuwt voor hoogwater werkt perfect. Dat concludeert vleesveehouder Bertus Faber in Marrum.

Boeren bij Marrum brachten deze week voor de storm en het verwachte hoge water hun nog op de kwelders grazende vee binnendijks. Ze kregen een waarschuwing via een alarmeringssysteem. Faber verweidde dinsdag dertien Hereford-koeien en kalveren naar een perceel binnendijks.
Na de ramp in 2006, toen tweehonderd paarden in de kwelders van Marrum vast kwamen te zitten en 25 hiervan dit niet overleefden, namen agrarische ondernemers en de wadloopvereniging het initiatief tot een alarmeringssysteem. Zo’n dertig boeren zijn op het waarschuwingssysteem aangesloten.

Waterstand

Via een mail krijgen de boeren de alarmering voor de waterstand binnen. Het vee dat graast op percelen van It Fryske Gea moest voor 16 oktober al van de buitendijkse percelen worden afgehaald.
De problemen rond de storm en hoge waterstand woensdag vielen achteraf mee, geven de waterschappen aan. De noordelijke waterschappen hieven in de loop van de dag de dijkbewaking op.
In Delfzijl liep de waterstand op tot van 4,02 meter boven NAP. In Nieuwe Statenzijl was dit 4,43 meter boven NAP. Het water stond 2,50 tot 2,90 meter hoger dan normaal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer