LTO en NMV: geen taks erfafspoeling

Friesland - LTO Noord Fryslân en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) roepen Wetterskip Fryslân dringend op af te zien van invoering van een heffing op de erfafspoeling.

Tienke WoudaVolgens LTO Noord Fryslân en NMV is een heffing niet het middel om agrarische ondernemers te stimuleren om erfafspoeling te beperken, geven zij in een gezamenlijke brief aan Wetterskip Fryslân aan.
‘Stimuleringsbeleid langs de weg van het Deltaplan Agrarisch Water, gecombineerd met een betere controle en handhaving voor de notoire weigeraars, blijft ook voor het waterschap een veel betere optie.’
Een heffing op de erfafspoeling pakt bovendien slecht uit voor het draagvlak bij boeren om de investeringen voor de Kaderrichtlijn Water uit te voeren, vrezen de organisaties. Zonder heffing blijft het draagvlak behouden voor andere kansrijke projecten voor de verbetering van de waterkwaliteit, zoals de gezamenlijke aanpak van de afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen en de gebiedsaanpak Appelscha, verwachten LTO Noord Fryslân en NMV.
Wetterskip Fryslân liet eerder weten met een heffing op erfafspoeling de kosten voor een stimuleringsregeling te dekken. Hiermee wil het waterschap de concentratie nutriënten in het oppervlaktewater sneller laten dalen. Veehouders krijgen 25 procent subsidie voor maatregelen die bijdragen aan het verminderen van de emissie van erfspoelwater.
‘We ontkennen het probleem niet’, zegt voorzitter Geart Kooistra van LTO Noord Fryslân. ‘We verschillen over de manier hoe we dit moeten aanpakken.’ Volgens Harm Wiegersma van de NMV gebeurt er ook al het nodige op het gebied van erfafspoeling. ‘Steeds meer bedrijven laten die producten in slurven persen.’
Dat LTO Noord en NMV hierin samen optrekken, vindt Kooistra belangrijk. ‘We bedienen hiermee de volle breedte van de melkveehouderij in Friesland.’
Het onderwerp staat over twee weken weer op de agenda van het dagelijks bestuur van het Wetterskip. Dan wordt de brief van LTO en NMV ook meegenomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer