‘Geef snel groen licht voor gg-graan’

Europa moet snel toestemming geven voor de import van acht genetisch aangepaste graansoorten. Een brede groep organisaties uit de levensmiddelen- en veevoersector heeft daartoe opgeroepen.

Jan van LiereHet gaat om genetisch gemanipuleerde soorten waarvan wetenschappers hebben vastgesteld dat aan het gebruik ervan geen risico’s zijn verbonden. Tot nu toe mogen die Europa niet in.
Volgens de organisaties, waaronder de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca, zijn de graansoorten nodig voor zowel de menselijke consumptie als voor het gebruik in veevoer. Als de Europese Commissie niet op korte termijn groen licht geeft voor import, dreigen tekorten aan onder meer maïs en soja.
Pekka Pesonen, secretaris-generaal van Copa, waarschuwde dat prijsstijgingen van levensmiddelen onontkoombaar zijn. Ook zal een tekort aan bepaalde producten ontstaan.
‘Als de zittende Europese Commissie deze toelatingen nu niet afhandelt, komt ook de levering van veevoer in gevaar. Veehouders lijden al onder de Russische handelsboycot, ze kunnen er geen verstoring van de veevoermarkt bij hebben’, aldus Pesonen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer