Doorbraak van duurzamer vlees

Supermarkten maken scherpe keuzes in de verduurzaming van vers vlees. Retailketens durven het voor het eerst aan om gangbaar vlees volledig te vervangen voor vlees dat aan hogere welzijns- en milieu-eisen voldoet.

Ilona LesscherVerschillende supermarktketens grijpen de Beter Leven Week aan om hun plannen te presenteren. In zowel het kip- en rund- als het varkensvlees-assortiment halen diverse supermarkten vlees uit de gangbare veehouderij uit de schappen. Het vlees wordt vervangen door onder meer alternatieven die aan de normen voor één, twee of drie sterren van de Dierenbescherming voldoen. De reeks initiatieven betekent een doorbraak in de verduurzaming van vlees.
Jumbo presenteerde donderdag tijdens de stakeholdersdag van het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming haar Varken van Morgen. Dit vlees moet vanaf september 2015 instromen in de winkels. Begin oktober lanceerde Jumbo de Nieuwe Standaard Kip. Het pluimvee krijgt ruim 50 procent meer leefruimte en groeit trager.
Supermarkt Plus maakte deze week bekend vanaf 3 november alleen nog vers rundvlees (Blonde d’Aquitaine) te verkopen met twee sterren. Albert Heijn kondigde recent aan ook hogere welzijnseisen te stellen aan kippenvlees (Hollandse Kip).
Hoogleraar Retail marketing Laurens Sloot van de Rijksuniversiteit Groningen stelt dat er sprake is van een doorbraak. ‘Supermarkten zijn al jaren bezig met de Vions van deze wereld om te vergroenen. Ketens verander je niet zo snel’, zegt Sloot.
Vion bevestigt de omslag van de supermarkten. Een woordvoerder van de slachterij geeft aan dat de hoofdmoot die ze levert aan Nederlandse retailers opschuift in welzijnseisen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer