‘Behoud grondgebonden’

De grondgebondenheid in de melkveehouderij moet worden behouden en zelfs worden versterkt. Dat kan met de voorgestelde melkveewet, concludeert staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) na een gesprek met de zuivelsector en maatschappelijke organisaties.

Beide partijen zijn voorstander van die grondgebondenheid, constateert Dijksma. ‘De vervolgstap is hoe aan die versterking van de grondgebondenheid vorm is te geven’, laat ze in een brief aan de Tweede Kamer weten.
Dijksma heeft een goede reden voor die brief. Zo wil ze laten zien dat grondgebondenheid blijft gewaarborgd, zonder dat de melkveewet hoeft te worden aangepast. De staatssecretaris wil dat die melkveewet per 1 januari ingaat. Gebeurt dat niet, dan voldoet Nederland niet aan de voorwaarden uit de beschikking tot derogatie van de Nitraatrichtlijn. Daarmee ontstaat het risico dat Nederland de derogatie verliest.
Voor het tijdig laten ingaan van die melkveewet is echter goedkeuring van de Eerste en Tweede Kamer nodig. Met name in de Tweede Kamer zijn er bezwaren tegen die wet, omdat daarmee intensivering in de hand wordt gewerkt. Een aanpassing van de wet kost mogelijk te veel tijd. Vandaar dat Dijksma volop inzet op goedkeuring van de huidige variant.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer