Sollicitatie

Het gaat niet lang meer duren voordat het 2015 is. Iets waar veel veehouders reikhalzend naar uitkijken. 2015: de start van de onbegrensde mogelijkheden? Zonder quotering kunnen we melken op de manier die iedereen zelf wil? Natuurlijk zijn er beperkingen, maar wij zijn Nederlanders en creatief genoeg om er iets op te bedenken, om hindernissen te omzeilen of uit te schakelen.
Toch is er een aantal factoren waarbij ik enkele vraagtekens heb. Grond zal velen beperken. Voor mestafzet, maar ook voor de productie van ruwvoer. Het ene afvoeren en voer aankopen zal tot te mogelijkheden behoren.
Ook zullen akkerbouwers zich meer kunnen gaan richten op het verbouwen van ruwvoer in plaats van graan of zetmeelaardappelen. Het zal wel een kwestie van wennen zijn om een deel van je voer te laten verbouwen, waarbij niet moet worden vergeten dat de eigen teelt ook niet gratis is. Daarnaast is het nog de vraag hoeveel ruimte en rek er nog in de mestmarkt zit.
En dan, niet te vergeten, is er nog de meest essentiële schakel van het bedrijf: arbeid. De Nederlandse landbouw valt of staat met het familiebedrijf. Alle aanwezigen steken hun handen uit de mouwen waar dat nodig is. Op een bedrijf tot circa 1 miljoen liter melk is dat nog wel te realiseren, waarbij zoon of opa vaak nog een belangrijke rol vervult.
Boven de 1 miljoen liter wordt dat andere koek. De eigen arbeid wordt meestal niet meegerekend. Want, we zien wel wat er aan het eind van het jaar overblijft. Maar vreemde arbeid betekent een maandelijkse kostenpost met een beperkt aantal beschikbare uren.
Oké, met die arbeidskosten valt te rekenen en te begroten, maar wie gaat die arbeid vervullen en houd je er ook rekening mee dat je een back-up nodig hebt op het moment dat iemand (langdurig) ziek wordt?
Op de grotere bedrijven in zowel Amerika, het voormalige Oost-Duitsland of elders in de wereld zie je telkens weer terugkomen dat je ontzettend efficiënt moet werken om meer dan zestig koeien per persoon te kunnen verzorgen.
Voor een bedrijf met de ambitie om ongeveer vierhonderd koeien te gaan melken zou ik zeggen dat je als familie er misschien wel ruim tweehonderd voor je rekening kunt nemen, maar dan blijven er toch nog bijna tweehonderd over. Dit zou neerkomen op drie extra krachten.
Ik kan ernaast zitten, maar vaak wordt er wel gesproken over de mogelijkheden van de stal, de veestapel en het land, maar niet of er al sollicitaties zijn gedaan voor kundig personeel.

Popko Westerhuis

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer