‘Gezonder door korte keten’

Den Bosch - Iets langer wachten met de pluk van een gewas levert een positieve bijdrage aan de voedingswaarde van het product. Dat blijkt althans uit een praktijknetwerk dat er onderzoek naar deed.

In het praktijknetwerk van adviesbureau CLM, cateraar Hutten en vier ZLTO-leden is onderzocht of duurzaam geproduceerde cherrytomaten, komkommers, appels en champignons meer voedingswaarde bevatten. ‘De conclusie lijkt dat telen volgens Milieukeur in combinatie met een late pluk en een korte keten de voedingswaarde positief beïnvloedt’, vertelt onderzoeker Peter Leendertse van CLM.
In het onderzoek is nagegaan wat de voedingswaarde is van vers geplukte gewassen. De uitkomsten zijn vergeleken met gewassen die eerder zijn geplukt of enkele dagen in het winkelschap hebben gelegen. ‘De analyses leveren interessante resultaten op. Zo valt onder meer op dat de rijper geoogste tomaten hogere gehaltes hebben ten aanzien van sommige nutriënten, vitaminen en inhoudsstoffen.’
Bert van de Brand uit Haps teelt de betreffende trostomaten en is blij dat zijn producten zo goed afsteken. ‘We voeren de tomaten altijd wat groter aan en passen het snoeibeleid er ook op aan. We plukken zowel voor Hutten als de retail zo laat mogelijk; een oranje tomaat in de kist is de slechtst denkbare reclame.’
Het hele rapport staat op www.clm.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer