Dijksma achter plan keizersnee

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken sprak woensdag krachtige taal bij het uitreiken van het plan van aanpak ‘Naar meer natuurlijke geboorten’ door de vleesveehouderijsector in Baarn. ‘Voor wie op dezelfde voet doorgaat, is er geen toekomst’, luidde haar boodschap.

Met het plan van aanpak streven vleesveehouders van dubbel-bespierde runderen naar een verviervoudiging van het percentage natuurlijke geboorten. Dat is nu 10 tot 15 procent en moet in 15 tot 20 jaar naar 50 tot 60 procent. Initiatiefnemers zijn LTO en de stamboeken Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont.
De laatste tijd is er in de Tweede Kamer veel discussie over de keizersnedeproblematiek. Politieke partijen vragen zich af of dit plan wel ver genoeg gaat. ‘De staatssecretaris gelooft er in en gaat de inzet van de vleesveesector ondersteunen,’ stelt voorzitter Leon Moonen van LTO Vakgroep Vleesveehouderij.

Goede basis

Ook Jos Bolk, binnen de LTO-vakgroep portefeuillehouder Diergezondheid en Dierenwelzijn, is enthousiast: ‘Ze ziet het als een goede basis om verder te kijken naar het beperken van het aantal keizersnedes.’
De uitreiking van het plas is ook het startsein voor een landelijke aanpak van de keizersnedeproblematiek. ‘Vanaf nu worden bij de dieren van alle deelnemers aan die aanpak de bekkenmaten gemeten. Zo brengen we het probleem in kaart en implementeren de cijfers in een fokwaardenschatting, waarbij het in de fokkerij kan worden meegenomen’, aldus Bolk.
Voorzitter Jan van de Wiel van het Belgisch Witblauw Stamboek kan hier enkel mee instemmen: ‘Willen we nog decennia door met het fokken van Belgisch Blauwwitten, dan zullen we dat op een andere manier moeten doen. Daar gaan we ons als stamboek ten volle voor inzetten.’

Praktisch

Johan van der Ven, voorzitter van het Verbeterd Roodbont-stamboek is tevreden over het plan: ‘We hebben er met elkaar veel tijd in gestoken, het resultaat mag er zijn. Het is een praktisch plan.’
De komende tijd wordt het plan van aanpak verder uitgerold. Dijksma verwacht bij de eerste evaluatie, in 2018, nog weinig resultaten als het gaat over het percentage keizersnedes: ‘Koeien die er nu lopen, zijn er dan nog. Het belangrijkste is dat er een goed, geborgd systeem er goed staat’, verwacht Bolk.
Dat het met minder keizersnedes kan, blijkt op het gastbedrijf van Belgisch Witblauw-vleesveehouder Jan Tupker. Hij fokt al jaren op brede bekkens, waardoor inmiddels heel wat kalveren op het bedrijf natuurlijk zijn geboren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer