Rem op groei melkveebedrijf

LTO en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) willen dat er grenzen worden gesteld aan de intensivering van melkveebedrijven. Daarmee gaan zij een stap verder dan de melkveewet die staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) wil invoeren.

Arno de SnooDe melkveewet moet de groei van de melkveestapel na het afschaffen van het melkquotum in 2015 in goede banen leiden. Uit een evaluatie van het LEI blijkt dat de wet de intensivering van melkveebedrijven in de hand werkt, omdat er geen voorwaarden worden gesteld aan grondgebondenheid.
Daar zijn LTO en NZO niet gelukkig mee. ‘Het kan nu zo zijn dat melkveehouders groeien door alleen mest te verwerken’, zegt voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij.
LTO en NZO willen daarom een grens stellen aan de optie van 100 procent mestverwerking. Hoe die grens moet worden gesteld, willen zij met de politiek bespreken. Er moet echter een goede verhouding blijven tussen grond en koeien, vinden zij.
‘Voorkomen moet worden dat boeren die nu vijftig koeien op een paar hectare hebben, de komende jaren naar vijfhonderd koeien willen groeien zonder land bij te kopen.’
Daarbij speelt weidegang een rol. Dijksma vindt dat de melkveehouderij grondgebonden moet zijn om aan maatschappelijke en milieueisen te voldoen. Zij wil een aanpak uitwerken waarbij weidegang wordt gestimuleerd. ‘Bijvoorbeeld door het verhogen van de weidepremie.’
Dijksma zet druk op de Tweede Kamer om snel in te stemmen met de melkveewet. ‘Als de wet niet op 1 januari 2015 wordt ingevoerd, kan Nederland door het fosfaatplafond heengaan. De sector kan dan haar derogatie verliezen’, waarschuwt zij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer