Kartellamt aan zet bij supermarktfusie

De ogen van veel Duitse boeren zijn gericht op de nationale mededingingsautoriteit. Stopt het Kartellamt de groeiende macht van de grote supermarkten?

Jan van LiereDinsdag maakte Edeka, de grootste Duitse supermarktketen, bekend dat ze volgende zomer ruim 450 filialen van concurrent Tengelmann overneemt. Het gaat om supermarkten onder de naam Kaiser’s Tengelmann, met een jaaromzet van 1,8 miljard euro.
Edeka heeft in Duitsland nu al 4.100 filialen met een jaaromzet van ruim 7,8 miljard euro. De overname van alle winkels van Spar en Netto Marken-Discount maakte Edeka negen jaar geleden tot marktleider in bij de oosterburen.
Over de snelle schaalvergroting in de Duitse supermarktwereld bestaat bij producenten veel zorg. Boerenorganisatie DBV heeft de afgelopen jaren verschillende keren gewezen op de gevaren van de toenemende inkoopmacht. Boeren en tuinders staan steeds zwakker tegenover de inkoopmacht van nog maar vijf grote supermarktketens.

Extra kritisch

Enkele weken geleden maakte het Kartellamt bekend dat ze overnames door de grote supermarktconcerns extra kritisch gaat beoordelen. De vraag is nu wat dat concreet betekent voor de aankoop van de Tengelmann-filialen.
Marktdeskundigen wijzen erop dat het marktaandeel van Tengelmann in Duitsland relatief klein is en landelijk niet veel effect heeft op de marktverdeling. De winkels zijn echter allemaal geconcentreerd in delen van Noordrijn-Westfalen en Beieren en in Berlijn. Daar zal het marktaandeel van Edeka wel fors stijgen.
In een soortgelijke situatie enkele jaren geleden dwong het Kartellamt Edeka al tot verkoop van een deel van de over te nemen winkels. Het DBV ziet graag dat nu minstens zo stevig wordt ingegrepen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer