Drenthe aan de slag met lichtuitstoot melkveestal

LTO Noord Drenthe en Natuur en Milieufederatie Drenthe willen meer aandacht van veehouders voor de lichtuitstoot uit melkveestallen. Ze starten dit najaar een gezamenlijke voorlichtingscampagne voor boeren, burgers en installateurs van verlichtingsapparatuur.

In Drenthe is nog nauwelijks aandacht voor het beperken van lichthinder door melkveehouderijen, terwijl ook hier steeds meer open melkveestallen verschijnen. Er is ook geen provinciaal beleid voor.

In buurprovincies Groningen en Friesland is het onderwerp lichthinder inmiddels al wel op de agenda gezet. Zo heeft provincie Groningen bepaald dat de lichtuitstraling vanuit de stal tussen 20 en 6 uur met minimaal 90 procent omlaag moet.

In Friesland heeft gemeente Tytsjerksteradiel inmiddels een lichtbeleid voor stallen.

Houtwallen

Drenthe is relatief dun bevolkt en kent in grote delen een coulisselandschap met veel houtwallen.

Toch vindt provinciaal bestuurder Koos Flinkert van LTO Noord Drenthe dat Drentse veehouders er verstandig aan doen het onderwerp lichthinder pro-actief op te pakken. 'Je kunt er beter nu vrijwillig mee aan de slag dan later te worden geconfronteerd met dwingende regelgeving.'

De tijd van 'hoe meer licht op de koeien, hoe beter', is volgens hem voorbij. 'Voor nieuwe stallen zou er altijd een lichtplan moeten worden gemaakt. Daarmee kun je overigens ook kosten besparen.'

Bewustwording

De campagne richt zich de komende tijd vooral op bewustwording. Als proefgebied is het stroomdal van de Drentsche Aa aangewezen. Daar wordt een dialoog op gang gebracht tussen veehouders en burgers.

Verder komt er een brochure voor veehouders, gemeenten en installatiebedrijven.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer