EU%2Dinnovatieprijs+voor+Dj%C3%BBke+van+der+Maat
Nieuws
© COPA

EU-innovatieprijs voor Djûke van der Maat

Djûke van der Maat uit Bunnik heeft de Innovation Prize for Women Farmers gewonnen. Maandagavond kreeg ze de Europese innovatieprijs uitgereikt op het COPA-jaarcongres in Brussel.

Er waren dertien vrouwen uit diverse EU-landen voor de prijs genomineerd. Uiteindelijk werden Van der Maat als beste uitgeroepen. De Spaanse Maria Isabel Sanchez Vadillo kreeg een aanmoedigingsprijs.

De voorzitter van de COPA-commissie Vrouw en bedrijf, Willemien Koning, benadrukte de belangrijke rol die vrouwen spelen in de Europese landbouw. Uit recente cijfers blijkt dat vrouwen goed zijn voor 43 procent van het werk op de land- en tuinbouwbedrijven. Van hen is ruim 20 procent (mede-)ondernemer.

Duurzaamheid als basis

Van der Maat (31) heeft samen met haar ouders een veelzijdig bedrijf met fruitteelt, vleesvee, een paardenpension en een boerderijwinkel. De jury was onder de indruk van de duurzaamheid die de basis vormt van het bedrijf.

Zo is Van der Maat een voortrekker in de milieubewuste fruitteelt. Dat gaat niet alleen om natuurlijke plaagbestrijding in de boomgaard, maar ook om bloemenranden om biodiversiteit te stimuleren en om alle activiteiten om anderen, zowel burgers als boeren, er bij te betrekken.

Kiwiteelt

Een innovatie is ook de teelt van kiwi’s. Tijdens twee bezoeken aan Nieuw-Zeeland ontstond de fascinatie voor deze vrucht. Nu staan er kiwiplanten op het fruitteeltbedrijf waar vier generaties Van der Maat appels, peren, pruimen en kersen teelden.

Via haar handelsbedrijf heeft ze geregeld dat er een Milieukeur voor hardfruit is gekomen. 'Het gaat om het vermogen om nieuwe kansen te zien en met elkaar dingen te willen bereiken', aldus de bekroonde ondernemer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer