Gemeente Beek bezoekt agrosector

Een afvaardiging van de gemeente Beek heeft, op initiatief van LLTB-afdeling Sittard e.o., op 24 september een bezoek gebracht aan het akkerbouw- en vleesveebedrijf van de familie Janssen en het melkveebedrijf van de familie Wouters in Spaubeek.

De afdeling wil op deze manier de lokale overheid meer inzicht geven in de rol en de betekenis van de landbouw in Zuid-Limburg. Tijdens de rondleiding over het bedrijf van familie Janssen is de algemene bedrijfsvoering nader toegelicht door Wil Janssen en zijn vrouw Ine. Daarbij is uitvoerig ingegaan op de teelt en afzet van aardappelen en de productie van het rundvlees. Ook het principe van de niet-kerende grondbewerking werd aan de hand van een machineopstelling nader toegelicht.

Landschapselementen

Na afloop van het bedrijfsbezoek ging het gezelschap, bestaande uit een afvaardiging van het college van B&W, gemeenteraad, commissieleden en ambtenaren, wandelend naar het melkveebedrijf van de familie Wouters, dat een klein stuk verderop ligt.
Tijdens de wandeling werd uitvoerig gediscussieerd over het beheer en onderhoud van de landschapselementen die in het kader van de herinrichting Centraal Plateau aan de gemeente zijn overgedragen. De meningen hierover blijven verdeeld, maar hebben er wel toe aangezet dat de gemeente serieus wil bekijken in hoeverre het mogelijk is om agrariërs hierbij in te schakelen. Een vervolgactie is dan ook een overleg tussen de gemeente en Natuurrijk Limburg.
Tijdens het bezoek aan het bedrijf van familie Wouters, werd door Eric Wouters een toelichting gegeven op de ontwikkelingen in de melkveehouderij. Een mooi voorbeeld is de komst van de melkrobot die ook hier zijn intrede heeft gedaan. Om te kunnen melken met een robot en daarbij ook voldoende weidegang te kunnen aanbieden is het van belang dat de huiskavel in open verbinding staat met de plek waar de melkrobot is geplaatst. Wegens een doorkruising van de huiskavel met een openbare veldweg is het niet mogelijk om optimaal invulling te geven aan weidegang. Ter plekke werd het voor de gemeente dan ook duidelijk dat hier samen een oplossing voor gezocht moet worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer