Boerenregie over afschot zwijnen

Leende - Boeren rond het Leenderbos bepalen voortaan zelf welke schadebestrijder de groei van het aantal wilde zwijnen moet beteugelen. Aan deze nieuwe aanpak hebben acht boeren intensief gewerkt.

Douwe Korting
In Brabant geldt officieel een nulstand voor wilde zwijnen. Maar de boeren rond het Leenderbos ten zuiden van Valkenswaard weten wat de waarde daarvan is.
‘Al jaren neemt het aantal zwijnen en de schade die ze veroorzaken toe’, weet ZLTO-afdelingsbestuurder Leo van Velthoven, zelf ervaringsdeskundige. ‘Boeren zijn al langer ontevreden over de manier waarop de schadebestrijding plaatsvond. De spanning tussen boeren en wildbeheereenheden liep alleen maar op. Er moest gewoon iets gebeuren.’
Om te beginnen besloten de boeren een collectief van grondgebruikers te vormen. Ondertussen stemde de Faunabeheereenheid in met een pilot rond het Leenderbos. Die moet boeren meer zeggenschap geven over de bestrijding van het zwijn.

Groot collectief

Een van de randvoorwaarden was dat er voldoende grond ingebracht zou worden bij het agrarisch collectief. En dat is ruimschoots gelukt. ‘In het gebied zijn we erin geslaagd om 90 procent van de agrarische grond binnen het collectief te brengen. Een hele prestatie’, vindt de afdelingsbestuurder.
De machtiging voor het schieten van wilde zwijnen komt nu bij het collectief van grondgebruikers te liggen. Het collectief kan nu dus ook aanwijzen welke schadebestrijder mag schieten.
De afdelingsbestuurder uit Leende is tevreden over de inzet van Staatsbosbeheer in dit dossier, de eigenaar van het Leenderbos. ‘Zij zagen ook dat de schade op boerenland enorm toenam en hebben ons initiatief gesteund.’
De komende tijd moet blijken of de zwijnenstand omlaag gaat, nu de boeren bepalen wie er op hun gronden jaagt. ‘Ik hoop het van harte’, betoogt Van Velthoven. ‘Echt tevreden zijn we pas als alle boeren schadevrij zijn. Al weet ik ook wel dat het een hele toer zal worden om tot een daadwerkelijke nulstand te komen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer