Oogstomstandigheden+in+Alberta+extreem
Nieuws
© hendrik begeman

Oogstomstandigheden in Alberta extreem

In het centrale deel van de Canadese provincie Alberta is de oogst van 2014 er eentje die veel akkerbouwers nog lang zal heugen. Door natte sneeuw vroeg in het najaar zijn veel percelen tarwe gaan legeren.

Op 10 en 11 september diende zich de eerste natte sneeuw aan met hoeveelheden tot ruim 10 centimeter. Veel tarwepercelen zijn daardoor gaan liggen.

Het gewas ligt alle kanten op en is daardoor lastig te maaidorsen. Graan dat door de wind is gaan liggen, ligt vaak in een bepaalde richting en is makkelijker te maaien.

Paniekerige situatie

Het legeren van het graan zorgde bij een aantal telers voor een paniekerige situatie. Een fabrikant van arenheffers had nog tienduizend stuks op voorraad en was binnen enkele uren uitverkocht.

De schade door de sneeuw en twee nachten met vorst tot -8 en -10 graden Celsius in begin september heeft vooral geleid tot een teruglopende kwaliteit, met schot en verschrompelde korrels.

Oogst later

Volgens Julie Mitchell van graanhandel Richardson Pioneer in Olds was de oogst begin deze week voor bijna de helft geklaard, terwijl 75 tot 80 procent normaal is.

De schadetaxateurs van de AFSC (Agricultural Financial Services Corporation) verwachten dat de opbrengsten rond de 70 procent van een normaal jaar uitkomen. Voor hen is er momenteel veel werk aan de winkel.

Tegelijk moeten de boeren dringend oogsten. Daarom laten veel telers een paar stroken van minimaal 3 meter in het veld staan om de schade te kunnen bepalen.

Hendrik Begeman

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer