Toename dassenin Friesland

Zuidoost-Friesland - De dassenpopulatie in Zuidoost-Friesland neemt heel snel toe. Dat melden verschillende boeren uit het gebied. ‘Meld de schade bij het Faunafonds om nog erger te voorkomen’, roept melkveehouder Ton van der Bosch uit Lippenhuizen op.
Voorheen concentreerde de dassenpopulatie zich vooral in een gebied rond Hoornsterzwaag, maar ze zitten nu ook al in Beetsterzwaag en Appelscha, meldt Van der Bosch. Ook hij heeft dassenburchten in zijn percelen. ‘Dassen zijn graafmachines. Ze maken gauw een gat van vijf meter lang en een halve meter diep.’ In de maïs is de schade nog erger, geeft Van der Bosch aan.
‘Ze duwen de plant om, nemen een hap uit de kolf en dan is het gebeurd. Ik schat dat 5 procent van de 30 hectare maïs bestaat uit omgeduwde planten.’ Maar het beschermde dier brengt niet alleen schade aan op boerenland. Ook de natuur wordt heel eenzijdig door de grote dassenpopulatie. Van der Bosch: ‘De das is een aanwinst voor de natuur. Maar eenden en zwanen zie je hier niet meer. De das ruikt hen van ver.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer