Open platform voor plantoctrooien

Syngenta maakte deze week bekend dat er binnenkort een open platform komt waar zaadfirma’s, veredelaars en onderzoekers geoctrooieerde planteigenschappen voor groenten kunnen uitwisselen.

Haijo DoddeNaam van het platform is ILP. Dat staat voor International Licensing Platform. Directeur Michael Kester van zaadbedrijf Syngenta meldde deze week tijdens een persbijeenkomst op de velddemodagen in Andijk dat de formele oprichting binnen enkele weken zal plaatsvinden.
Het platform is een initiatief van elf zaadfirma’s waaronder ook bedrijven die zelf nog geen plantoctrooien inbrengen, aldus Kester.
Motto van het platform is volgens Kester ‘free access but not access for free’. ‘Wij streven ernaar dat alle patenten op planteigenschappen wereldwijd vrij toegankelijk zijn voor elke veredelaar en onderzoeker.’
De initiatiefnemers zien ILP ook als mogelijkheid om de betaling van de licenties goed te regelen. Het moet daarbij functioneren naast het bestaande kwekersrecht. Als basisregel wordt daarbij uitgegaan van de beperkte veredelingsvrijstelling, zoals dat omschreven staat in het Nederlandse octrooirecht.

Commerciële rassen

In de praktijk betekent het dat er tijdens de research en het veredelingstraject geen betalingen plaatsvinden. Licenties worden afgedragen als commerciële rassen met de betreffende planteigenschappen worden verkocht in landen waar het octrooi geldig is.
Als indicatie voor de hoogte van de licentiebedragen zegt Kester uit te gaan van enkele procenten van de zaadprijs. Inmiddels zijn voor groente-eigenschappen in totaal ongeveer 125 octrooien aangevraagd. Kester gaat ervan uit dat daarvan uiteindelijk ongeveer de helft wordt toegekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer